vineri, 1 septembrie 2017

Recomandări pentru toamnă

Există o anumită melancolie în aer care vine odată cu toamna. Deși încă nu a început sezonul ploilor și al temperaturilor scăzute, acompaniat de pulovere pufoase și ceai fierbinte, astăzi este 1 septembrie și oficial prima zi de toamnă. Așadar, voi face câteva recomandări de cărți și filme potrivite anotimpului în care copacii se dezbracă de frunze, tinerii se întorc pe băncile școlii și vrăbiuțele se zgribulesc de frig prin parcuri.

Cărți:
  • Oceanul de la capătul aleii de Neil Gaiman

Stilul de scriere al lui Gaiman te captivează de la primele rânduri, iar Oceanul de la capătul aleii nu face excepție. Citiți această carte chiar în perioada în care frunzele cad din copaci, iar vremea rece și ceața iau în primire zilele cu lumină tot mai puțină, căci este un basm transformat într-un roman pentru adulți care o să vă poarte departe. Elementele fantastice, oarecum înfricoșătoare și cu o stranietate aparte, dar și reflecțiile cu privire la ce înseamnă să fii un copil vă vor transporta în perioada în care bunicii vă spuneau povești la gura sobei, în vreme ce vă ospătați cu nuci și gutui.

  • Numele vântului de Patrick Rothfuss

Pentru fanii seriei Harry Potter, dar și pentru cei care doresc să citească un roman fantasy care are o acțiune ce „arde” la foc mocnit, aceasta este cartea potrivită. Primul volum dintr-o trilogie aclamată peste hotare, povestea îi urmărește viața lui Kvothe, un personaj atipic, un geniu care își dorește să învețe magia la Universitate. În perioada în care lumea se reîntoarce la școală sau facultate, Numele vântului este perfectă pentru cei nostalgici după anii studenției.

  • Agnes Grey de Anne Brontë

De fapt, orice roman scris de surorile Brontë, cu atmosferă gotică și personaje feminine puternice e numai bun pentru atmosfera tomnatică. Dar această carte e una dintre cele mai puțin cunoscute din trioul mai sus menționat, Jane Eyre și La răscruce de vânturi fiind cele mai populare. Cartea prezintă povestea unei guvernante, o femeie modestă care se ocupă de educația unor copii ce provin din familii înstărite. Narațiunea armonioasă, ce abundă în observații detaliate și istețime, este completată de un bărbat chipeș potrivit protagonistei noastre.

  • Confesiunile unui cafegiu de Gheorghe Florescu

Dacă apreciați literatura românească și aveți o nostalgie pentru vremurile apuse, pentru amorțeala toamnei, pentru vechile cartiere bucureștene, atunci Confesiunile unui cafegiu reprezintă cartea perfectă, în care veți lectura memoriile unui... cafegiu. Povestea se țese lent, vreme de 500 de pagini, în jurul băuturilor calde servite în cadrul unei cafenele în care artiștii vremii erau clienți fideli.

  • Memoriile unei gheișe de Arthur Golden

Astenia de toamnă ne afectează pe toți, așa că cel mai bine merge tratată cu un roman plin de culoare și un personaj pe care îl adori de la prima pagină. Deja devenit un clasic, Memoriile unei gheișe te învăluie cu atmosfera orientală și anecdotele savuroase despre viața unei gheișe, însă reușește să prezinte și viața grea pe care au avut-o dansatoarele și cântărețele japoneze în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
  • Maus de Art Spiegelman

Să presupunem că timpul necesar ca să citiți o carte cap-coadă vă lipsește, atunci un roman grafic este perfect pentru voi. Maus oferă o perspectivă nouă asupra Holocaustului și apelează la metafore pentru a reprezenta evreii (șoareci) și naziștii (pisici), povestea rămânând în minte vreme îndelungată. Este printre favoritele mele și o recomand tuturor cu căldură. Spiegelman a lucrat 13 ani la această carte și se simte asta de-a lungul paginilor, căci a devenit cea mai cunoscută bandă desenată cu subiect istoric din întreaga lume.
  • Harry Potter and the Prisoner of Azkaban: The Illustrated Edition de J. K. Rowling

Sincer, orice carte din seria Harry Potter are iz de toamnă, căci protagoniștii sunt elevi și mare parte din acțiune se petrece într-o școală magică. Dar mă refer în mod special la această ediție ilustrată, care va apărea pe 3 octombrie în străinătate. Din păcate, n-au fost traduse la noi volumele ilustrate, dar chiar dacă nu cunoașteți limba engleză, cartea de față nu este pentru fanii înfocați ai seriei și colecționari a orice ține de lumea magică creată de J. K. Rowling. Povestea fantastică, desenele frumos colorate ce înfrumusețează paginile și faptul că este printre cele mai iubite serii de cărți din lume poate reușesc să vă facă curioși să puneți mâna pe un astfel de exemplar.

Filme:

  • Dead Poets Society, regia Peter Weir


Iată un clasic numai bun de văzut într-o seară de toamnă: Dead Poets Society. Lansat în 1989, filmul spune povestea unor băieți aflați la o școală cu internat în SUA. Robin Williams îl interpretează magistral pe profesorul de engleză care reușește să schimbe viața elevilor săi, oferindu-le lecții de viață prin felul în care predă literatură. 
  • The Wind Rises, regia Hayao Miyazaki


Iată și un film de animație care mi-a plăcut foarte mult și povestea spusă pare potrivită pentru o zi de toamnă însorită. Realizat de Studiourile Ghibli, sub conducerea renumitului animator japonez Hayao Miyazaki, The Wind Rises prezintă viața lui Jiro Horikoshi, cel care a creat aeronavele de război Mitsubishi folosite de Imperiul Japoniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
  • Blade Runner 2049, regia Denis Villeneuve

Ultima recomandare este pentru un film ce va apărea pe 6 octombrie, continuarea SF-ului Blade Runner, lansat în 1982. Harrison Ford reia rolul lui Rick Deckard, un vânător de recompense ce a dispărut de 30 de ani atunci când e descoperit de un ofițer LAPD, interpretat de Ryan Gosling. Ne putem aștepta la multă acțiune, cinematografie de excepție și soundtrack alert, perfecte pentru a ne scoate din lentoarea toamnei. 

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...