Genul horror și cu mine nu facem echipă bună, așa că nu prea am citit cărți înfricoșătoare. Tocmai de aceea acest top nu va conține nimic scris de Stephen King, pe care îl recomand celor mai curajoși să-l citească - în special Shining și Misery, eu de alea am reușit să mă ating fără să am coșmaruri. Dar cărțile care au o atmosferă bizară, mult mister și evocă spiritul sărbătorii de Halloween sunt pe gustul meu. Iată un top 5 al celor mai faine cărți sinistre citite de mine.
5. Chemarea monstrului de Patrick Ness
În Chemarea monstrului este vorba despre Conor și un monstru care-l vizitează în fiecare noapte. Mai multe nu spun și nici nu vă recomand să citiți descrierea cărții, e mai bine să o lecturați cap-coadă fără să cunoașteți nimic în prealabil. Plină de ilustrații fascinante, realizate de Jim Kay (cel care desenează și noile volume ilustrate din seria Harry Potter), debordând de mister la fiecare pagină, romanul lui Ness este unul care va rămâne cu voi mult timp după ce-l terminați și vă va „bântui” în cel mai plăcut mod.
Cred că ați auzit de trilogia Miss Peregrine a lui Ransom Riggs, care a făcut multă vâlvă în străinătate și la noi, sau măcar știți de ecranizarea cu același nume care a apărut în 2016. În orice caz, Căminul copiilor deosebiți este cartea perfectă pentru Halloween: plină de fotografii de epocă cu o întorsătură înfricoșătoare, oameni stranii, monștri care amenință sufletul și copii cu puteri supranaturale. Povestea bizară se citește foarte repede și captivează încă de la prima pagină, tânărul Jacob și lipsa lui de încredere în forțele proprii făcându-l să fie repede îndrăgit de adulți introvertiți și adolescenți timizi.
3. Fluviul Șoaptelor de Marian Coman
Știți deja că-mi place la nebunie revista de benzi desenate HAC! și că ador genul fantasy. Iar când am reușit să citesc un roman scris de unul dintre creatorii revistei mai sus-menționate, care explorează personajul lui Ochilă din basmul lui Creangă în interpretarea din HAC!, totul fiind presărat cu folclor traco-dacic și puțin horror reprezentat de copii-zombi și alte bestii sângeroase, pur și simplu am fost cucerită imediat. Lumea dark fantasy creată de Marian Coman este bine dezvoltată și merită explorată în cât mai multe cărți, iar aici am o veste bună: Fluviul Șoaptelor este prima parte dintr-o trilogie.
2. Cartea Cimitirului de Neil Gaiman
Puteam să aleg cam orice a scris Neil Gaiman, căci are talentul de a inspira un aer straniu în aproape tot ceea ce creează mintea lui. Dar am decis să aleg Cartea Cimitirului pentru că este, în principiu, o carte de copii care urmărește povestea unui băiețel, Bod, care este crescut de ocupanții unui cimitir după ce familia lui este ucisă. Cei mici sunt amuzați de aventurile lui Bod, iar adulții înțeleg dintr-o altă perspectivă destinul unui băiat care a copilărit printre pietre funerare alături de vampiri, vrăjitoare și fantome.
1. A Night in the Lonesome October de Roger Zelazny
Cartea asta este cea mai apropiată de genul horror pe care o veți întâlni în acest top și din păcate nu a fost încă tradusă în limba română. Trebuie citită neapărat în octombrie, de preferat câte un capitol pe zi, pentru ca să o lăsați să vi se strecoare în minte câte un pic vreme de 31 de zile. Detectivul britanic Sherlock Holmes investighează un caz misterios care implică personalități precum Dracula, Frankenstein, Jack Spintecătorul, vrăjitoare, ocultiști și animale de companie care au rolul de familiari. Stilul lui Zelazny este fantastic, umoristic și puțin mai mult sinistru, iar întorsătura pe care o ia acțiunea la final sigur va surprinde și speria totodată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu