miercuri, 16 august 2017

Top 5 personaje masculine din cărți



În topul de astăzi voi discuta despre cele 5 personaje masculine preferate din cărțile pe care le-am citit. Sunt mulți protagoniști care mi-au plăcut de-a lungul carierei mele de cititor, dar cum asta este o listă subiectivă, mă voi rezuma doar la aceștia.

5. Jon Snow
Sursă: https://irenhorrors.deviantart.com/art/Jon-Snow-448916123

Jon Snow ne-a fost introdus de Martin în seria Cântec de Gheață și Foc drept fiul nelegitim al lordului Ned Stark, crescut alături de copiii săi la Winterfell, o fortăreață antică aflată în Nordul Westeros-ului. Știind că statutul de bastard îi stigmatizează existența, Jon decide să se înroleze în Rondul de Noapte, care protejează frontiera nordică a Celor Șapte Regate cu un Zid, o veche barieră uriașă de gheață. De-a lungul romanelor, loialitatea lui Jon este pusă la încercare, el oscilând între Casa Stark de care aparține și Rondul de Noapte. Este un personaj complex, pe care l-am adorat de la primele pagini din Urzeala Tronurilor povestite din perspectiva lui. Stigmatul de bastard al lordului unei Mari Case l-a maturizat de mic și Jon a luptat crâncen întotdeauna pentru orice realizare cât de mică a sa. Misterul identității mamei lui îl va urmări de-a lungul aventurilor sale și, deși în cărți nu a fost confirmată o teorie populară printre fani, adaptarea de la HBO a liniștit apele.

4. Sherlock Holmes

Sursă: https://comicvine.gamespot.com/sherlock-holmes/4005-63244/issues-cover/
Sherlock Holmes este cel mai faimos detectiv al literaturii, nu încape nicio îndoială. A fost portretizat în filme și seriale de nenumărate ori, ca să nu mai spun de desene animate. Încă de dinainte să merg la școală eram conștientă de existența fictivă a acelui bărbat cu pipă și bască, aflat mereu în fața unui caz greu de descifrat. Extrem de inteligent, fermecător maestru al deghizărilor și mânat de un raționament logic, Holmes a rezolvat nenumărate cazuri utilizând tot „arsenalul” din dotare. Sir Arthur Conan Doyle a reușit să creeze un personaj interesant și enigmatic, care de-a lungul a 4 romane și 56 de povești scurte te face să te gândești alături de el la modalități de a rezolva misterele ce îi apar în cale detectivului particular de la 221B Baker Street, Londra.

3. Kvothe
Sursă: https://www.deviantart.com/art/Kvothe-the-Bloodless-342983722
Auzisem de Numele Vântului, debutul literar al lui Patrick Rothfuss, de ceva timp, dar doar anul trecut am început să citesc trilogia și nu mă grăbesc să mă apuc de cel de-al doilea volum, căci ultimul nu a apărut încă. Kvothe este protagonistul, un tânăr crescut de o trupă de trubaduri, născut din doi părinți artiști. Când îi va fi prezentat arcanistul Abenthy, Kvothe realizează că vrea să urmeze Universitatea pentru a deveni, la rândul său, un arcanist cu acte în regulă. Extrem de deștept, mereu cu o ironie pregătită pentru cei care au ghinionul să îi taie calea, Kvothe este și un muzician talentat, care cântă atât din lăută, cât și din voce. Curios din fire, această trăsătură l-a băgat în multe situații riscante de-a lungul poveștii, dar instinctul de supraviețuire și șarmul personal l-au salvat întotdeauna. Loialitatea pentru prietenii lui m-a determinat să îi observ și latura sensibilă a sa, fiind un personaj destul de greu de descifrat. Zidurile pe care Kvothe și le-a ridicat pentru a se proteja de ceilalți s-au născut din greutățile întâmpinate de-a lungul aventurilor sale stranii, dar presărate cu umor din plin.

2. Mark Watney
https://www.deviantart.com/art/Fanart-Mark-Watney-541152889
Marțianul este printre cărțile mele preferate din genul science-fiction, o bijuterie pe care am descoperit-o datorită filmului lansat anul trecut. Văzând cât de mult mă atrăgea trailer-ul, am ajuns la concluzia că trebuie să citesc cartea înainte să vizionez filmul și m-am îndrăgostit de minunatul botanist Mark Watney, omul care a reușit să supraviețuiască 560 de zile de unul singur pe Marte. Părăsit din greșeală de colegii lui de proiect pe suprafața Planetei Roșii, ingieniozitatea lui Watney și simțul umorului l-au ajutat să reziste izolării și panicii atunci când a realizat subit că este singura ființă vie de pe suprafața planetei. Romanul lui Anthony Weir înregistrează zilele petrecute de botanic de unul singur rezolvând problemele tehnice din habitatul său, plantând pentru prima dată cartofi pe solul marțian și provocările pe care le-a reprezentat găsirea unei căi de comunicații eficiente cu Pământul. Inteligent peste măsură, el demonstrează cât de departe este în stare să lupte pentru supraviețuire un om care are parte de toate vicisitudinile reprezentate de o planetă lipsită de civilizație.

1. Harry Potter
Sursă: https://irenhorrors.deviantart.com/art/Harry-Potter-544202130
Nu pot să mă abțin: am crescut cu Harry Potter și iubesc tot ceea ce reprezintă opera lui J. K. Rowling în universul magic. E și normal să fie iar pe locul 1 un personaj din această serie, și anume chiar protagonistul. L-am simțit pe Harry ca pe un prieten drag, care a avut norocul să se trezească într-o zi că este de fapt un vrăjitor. Prin ochii lui am văzut Hogwarts-ul, Școala de Magie, Farmece și Vrăjitorii, am zburat pe mătură și am folosit o baghetă magică. Personajul în sine este unul care s-a maturizat odată cu cititorii săi, crescând de la un băiat timid și marginalizat la un tânăr adult încrezător în forțele proprii, un adevărat lider printre ceilalți vrăjitori. Dragostea pentru oameni este trăsătura definitorie a lui Harry și ceea ce i-a permis să înfrunte vitejește pe Lordul Voldemort și Devoratorii Morții. Rămas orfan de mic, prietenii lui au reprezentat familia pe care nu a avut-o niciodată, iar Hogwarts a simțit-o precum casa lui. Descoperindu-l pe Harry în paginile seriei, am observat că nu are numai calități demne de admirat, însă defectele lui îl fac să fie și mai verosimil și mai real în ochii unei fetițe care și-a dorit să meargă și ea la Hogwarts într-o zi să devină vrăjitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...